PAYLAŞ

WhatsApp Image 2020-12-04 at 13.45.44

ALAÇATI OT FESTİVALİ:
Ege otlarını Dünyaya ve Türkiye’ye tanıtan festivalde renkli tezgâhlar kurulmaktadır. Alaçatı Ot Festivali’nde Ege Bölgesi’nde yetişen farklı farklı otları yakından tanıyabilirsiniz. Ot festivali; Çeşme’nin meşhur enginarı, şevketi bostan, cibes otu,  arapsaçı, turp otu, deniz börülcesi ve kekik gibi onlarca otu Alaçatı ot festivalin ’de bulabilirsiniz. Festival kapsamında düzenlenen otları tanıma, toplama gezilerinden, yemek atölyelerine, yabani ot ve bitkilerle beslenme seminerlerinden konserlere kadar birçok etkinlik düzenlenmektedir. Birbirinden değerli akademisyenlerin ve aşçıların söyleşileri ve atölyeleriyle güzel geçen festivalin korteji de renkli görüntülere sahne olmaktadır ve korteje yüzlerce kişi eşlik etmektedir. Festival boyunca kurulan stantlarda otlarla yapılan yemeklerin tadına da bakabilirsiniz. Özellikle tadına bakmanız gereken ot yemekleri arasında otlu poğaçalar, otlu kalbur tatlısı ve otlu pilav bulunmaktadır. Ot Festivalin son gününde, Alaçatı Amfi Tiyatro’da, en çok ot toplama ve en güzel ot yemeği yarışmaları düzenlenmektedir. Çevre illerden ve hatta yurt dışından bile çok sayıda ziyaretçinin ilgi duyduğu bir festivaldir. Etkinlikler ve yarışmalar ile de yeni insanlarla tanışma fırsatı yakalamaktadır. Gezginlerin yanı sıra sanat ve müzik dünyasından ünlü isimlerin de ziyaret ettiği festivale her yıl milyonlarca ziyaretçi tarafından izlenmektedir.

REİSDERE UÇURTMA FESTİVALİ:
Reisdere Mahallesi’nde gerçekleştirilen Uluslararası Uçurtma Festivali’ne, her yıl olduğu gibi Martı Uçurtma Kulübü tarafından destek verilmektedir. Almanya, İtalya, Fransa, Belçika ve Endonezya’dan profesyonel uçurtmacılar, önemli bölümünü kendileri tasarladıkları farklı uçurtmalarıyla gökyüzünde görsel şölen sunuyorlar. Festivalden 1 gün önce profesyonel uçurtmacılar tarafından çocuklar için uçurtma yapımı atölyesi düzenlenirken, çocuklar da kendi yaptıkları uçurtmaları ve Çeşme Belediyesi’nce ücretsiz olarak dağıtılan uçurtmaları festival boyunca uçurarak, doyasıya eğleniyorlar.

GERMİYAN EKMEK FESTİVALİ:
Germiyan Ekmek Festivali’nde sergiden söyleşiye, atölyeden konsere kadar birçok program yer almaktadır.Türkiye’de ilk kez Slow Food adayı köy olan Germiyan’da gerçekleştirilecek festivalde yerel üreticiler, ürünlerini ve yerel lezzetlerini stantlarda sergileyebileceklerdir. Germiyan’a has geleneksel tatlar stantlarda görücüye çıkıyor. Şeker içi (Damat Kurabiyesi), Kopanisti Peyniri gibi yöresel lezzetlerin atölyeleri, söyleşiler, yerel kültüre ait gösteriler ve geleneksel hale gelen Ekmek Yarışması da festivale renk katıyor. Germiyanlıların mutfağında yıllardır yapılan, artık çok az kişinin bildiği yöresel yemeklerinin, bölge sakinlerinin geçmişte giydiği kıyafetlerin ve mutfakta kullandığı araç gereçlerin festival aracılığıyla günümüze taşınıyor ve festival ziyaretçileriyle buluşuyor.

DALYAN AŞK FESTİVALİ:
Çeşme’nin Dalyan mahallesinde gerçekleşen Aşk Festivalinde konserler, tiyatro ve dans gösterileri, el işi ürünlerin satıldığı alışveriş stantları, yöresel lezzetler gibi etkinlikler olmaktadır. Tiyatro ve dans gösterilerinin yanı sıra şiir dinletileri ve konser etkinliklerine de olmaktadır. Festival boyunca kültürel etkinliklerin tadını çıkarabilir, yöresel lezzetler tadabilir ve festival sonrasında Çeşme Alaçatı’yı gezebilirsiniz.

ÇEŞME FESTİVALİ:
Çeşme Festivali’nde konserler, dans gösterileri, atölyeler ve mutfak kültürü başlıklarıyla çeşitli etkinlikler gerçekleşiyor. Çeşme’nin; Alaçatı, Ilıca, Ildırı, Çiftlikköy, Reisdere mahallelerinde ve Çeşme Cumhuriyet Meydanı’nda yapılacak etkinliklerin akşamında dev konser programları organize ediliyor. İlk kez 1982 yılında Çeşme Deniz Şenliği olarak gerçekleştirilmiştir. 1984 yılında Çeşme Uluslararası şarkı yarışması olarak başlayıp 1990 yılına kadar devam etmiştir. 25 yıl aradan sonra ilk kez gerçekleşen Çeşme Festivali 2019 yılında tekrar düzenlenmiştir.

ILDIRI VE KÜLTÜR SANAT FESTİVALİ:
Ildırı Kültür Sanat Festivali, arkeolojik kazıları süren antik kent Erythrai’ye ilişkin yerel halkta ve ziyaretçilerde farkındalık yaratmayı, tarihi sürekliliği sağlamayı, yerel halkın yaşadığı yerde ekonomik kalkınmayı sağlamayı amaçlamaktadır. Festival ağustos ayı sonunda gerçekleştirilmektedir. Enginarı, balık lokantaları, lokma ve kahvaltı mekânlarıyla lezzetli bir durak olan Ildırı; özellikle günbatımı manzarasıyla da eşsiz güzelliktedir. Festival boyunca Ildırılı kadınların yerel ürünlerini sattığı, el sanatlarını sergilendiği festivalde konser ve tiyatro gösterileri ile seramik atölyeleri de yer alıyor.

OVACIK TARIM VE SAKIZ KOYUNU FESTİVALİ:
Ovacık Tarım ve Sakız Koyunu Festivali, karakteristik bir tür olan sakız koyununu yaşatmak ve yetiştirici sayısını artırmanın yanı sıra endemik türler olan kavun, sakız ağacı, beyaz soğan, karakılçık buğdayı, kekik ve lavantayı da korumak ve yaşatmak amacını taşımaktadır.