Yaz aylarında, büyük kentlerden uzun ve kısa vadeli göçler bu küçük şehri işgal eder. Eğlence, lüks ve kıvrılan bronz bedenler sosyal medya ve televizyonlardan tüm ülkeye gösterilir. Sonra mevsim değişir, parti biter. Kent bir sonraki yaz güneşine kadar üzerine battaniyesini çeker. Artık sakin bir Ege kasabasıdır. Kapılar örtülür, soba tutuşturulur, şöminelere odun atılır. Düşen sıcaklığı telafi etmek için kalın giysiler insanları sarar. Deniz sakin ve gri; bulutlar yaz aylarında olduğu gibi yine pembedir. Aynı şehirdir ama değildir. Yaz manisi bitmiştir.
Kentin diğer yüzü kendini göstermeye başlar. Sıcak yaz geride kalmıştır. Defterde yeni bir sayfa açılmıştır. Büyük kentin dişlilerinden kaçıp sığınılacak bir Ege kasabasına dönüşüm başlar. İstanbulluların gözde mekanı olsa da, yaz makyajı çıkınca bütün küçük ilçeler gibi bu şehrin de Anadolu taşrası olduğu fark edilir. Kimileri için yaz aylarından daha tatlı bir mevsim başlamıştır artık. Sadece yerli nüfus ve yazdan kalma birkaç yazlıkçı ile kış gelir. Kentin tüm güzelliği, kışın Çeşme’de kalan az sayıda kişiye pay edilir.
Şehri ısıtan sıcak su kaynağı, Cumhuriyetin ilk yıllarından itibaren kenti “sayfiye yeri” olarak tescillemiştir. Şehirdeki en eski turizm tesislerinden biri olan tatlı anıların mekanı “Şifne Termal Otel” denize sıfır konumu ve sıcak su havuzu ile yaz-kış hizmet vermektedir. Sıcak su havuzunda deniz ve orman manzarası eşliğinde çorba gibi kaynayabilirsiniz. Havuzun ısıttığı bedenler, kışın en soğuk günlerinde bile rahatça denize girebilirler. Böylelikle deniz sezonu, sıcak su havuzu sayesinde on iki aya yayılır. Otelin en çekici kısmı da bu jeotermal havuzdur. Sıcak su havuzları antik çağlardan beri insanların zevkidir; günah olacak kadar da güzeldirler. Sıcak su havuzu sizi gevşetmeye yetmezse eğer; otelde bir adet masaj salonu vardır. Masaj ile pamuk gibi olmak garantilenmiştir. Gergin girdiğiniz otel kapısından kuşa, böceğe, insan ırkına karşı hoşgörünüz artmış biçimde çıkma ihtimaliniz çok yüksek.
Şifne Termal Otel’in yeni ve eski olmak üzere iki binası vardır. Eski bina, başka bir insanı ve başka bir devri anlatır. Palmiyeler arasından binaya adım atar atmaz nostaljisi hissedilir. Meraklısı için hazine değerindedir. Yeni binadaki odaların kapı ve pencereleri sıcak su havuzuna açılır, denizin tam karşısında konumlanmıştır. Bahçesinde sarı ve şişman bir kedi ailesi ve palmiyeler yaşar. Otel binalarının gerisinde orman yükselir. Mütevazi fiyatları, bütün rakiplerinden uzakta sakin konumu, denizi, suyu ve ağacı cömertçe sunması ile Şifne Termal Otel yaz-kış iyi bir alternatif oluşturur. Otel, iki tarafında ardıç ağaçları olan bir yoldan geçilerek ulaşılan saklı bir cennet gibidir.
Çeşme yazın parlak bir yıldızdır, ilgi çekicidir; ama asıl hazinesini bahar ve kış aylarında sadece kendisine sadık olanlara sunar. Şifne Termal Otel, Çeşme’de kışın tadını çıkarmak, ruhları dinlendirmek, yavaşlamak, sıcak suda kaynamak isteyenleri ardıçlar ve palmiyeler arasında sakince ve ağırbaşlılıkla ağırlar.